Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.5.24 / dotaz č. 195441
Dobrý den,
obracím se na Vás jako na energetického specialistu s požadavkem na posouzení, zda je třeba provést kontrolu systému vytápění, a případnou revizi systému vytápění v našem domě, pokud to bude třeba, abychom splnili požadavky zákona 406/200 Sb., resp.vyhlášky 38/2022 Sb..
Jsme dům o třech vchodech, kdy je teplo distribuované jednou společnou výměníkovou stanicí, která je ve vlastnictví Pražské teplárenské.
V domě jsou osazeny identifikátory spotřeby tepla od společnosti ISTA se stálým monitoringem spotřeby, ke kterému mají přístup všichni vlastníci a to již více než 12 měsíců.

Spadáme s tímto nastavením do výjimky uvedené v § 9 vyhlášky, tedy že se jedná o systém s funkcí průběžného elektronického monitorování možností ukládání výstupů z měření spotřeby energie alespoň po dobu 12 měsíců a řízením pro zajištění optimální výroby distribuce skladování a užití energie?

Případně, spadáme do jiných výjimek?
Děkuji a přeji pěkné dny!
Dobrý den,
Děkujeme za váš dotaz. Předesíláme, že vykládat zákon je oprávněn pouze soud, nikoli energetický specialista, Státní energetická inspekce či ministerstvo. Proto níže uvedené berte prosím pouze jako názor naší poradny.

Povinnost provádět kontrolu systému vytápění podle vyhlášky č. 38/2022 Sb. nemají obytné domy, pro jejichž řízení je instalován automatizační a řídicí systém budovy.

Požadavky na tento systém uvádí vyhláška v §9:
(1) Automatizační a řídicí systém obytné budovy, na kterou se nevztahuje povinnost zajištění provozovaného systému vytápění budovy nebo kombinovaného systému vytápění a větrání budovy, musí být vybaven
a) funkcí průběžného elektronického monitorování, které vyhodnocuje efektivitu provozu systémů a upozorňuje a poskytuje informaci v případě výrazného poklesu efektivity a v případě nutnosti provedení údržby, a umožňuje ukládání výstupů z měření spotřeby energie alespoň po dobu 12 měsíců,
b) řízením pro zajištění optimální výroby, distribuce, skladování a užití energie.

Podle vašeho popisu není jasné, zda váš systém má funkci, kterou „vyhodnocuje efektivitu provozu systémů a upozorňuje a poskytuje informaci v případě výrazného poklesu efektivity a v případě nutnosti provedení údržby“. Pokud ano, pak povinnost kontroly nemáte.
Předpokládáme, že váš systém také umí řídit výrobu a distribuci energie. V bytových domech je obvykle instalována ekvitermní regulace teploty topné vody a termostatické ventily na radiátorech, což by mělo být dostatečné.

Další výjimka je pro systémy, na jejichž provozování se vztahuje smlouva o energetických službách podle § 10e, zákona č. 406/2000 Sb.

K dotazu také doporučujeme např:
https://www.portalsvj.cz/diskuse/jak-je-to-s-povinnosti-kontroly-systemu-vytapeni
https://vytapeni.tzb-info.cz/provoz-a-udrzba-vytapeni/26223-povinne-kontroly-systemu-vytapeni-budov-70-kw-aneb-kdy-plati-vyjimky


S pozdravem
J. Truxa. K. Srdečný