Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.24 / dotaz č. 195372
Dobrý den
Poptávám radu jak využít dotaci zelená úsporám na výměnu kotle v rodinném domě. Mám kotel na dřevo Atmos r.v.2000 a rád bych vyměnil za nový také Atmos tř5. jak na drevo tak na lisované brikety či pelety. Nejsem nízkopříjmová skupina a tudíž nelze žádat z Plzeňského kraje. Prosím o radu či kontakt kdo výměnu kotlů za ekologické dělá či se tímto tématem zabývá. Dotace se asi pohybuje kolem až 80tis.
Předem děkuji za odpověď
K Vašemu dotazu - budete tedy žádat z klasické Nové zelené úsporám. Podle podoblasti 4.3.1 bod a) se dotace (podpora) kotlů na pevná paliva se poskytuje, nižší než 3. třídy dle ČSN EN 303-5 z a některý ze zdrojů podle tabulky 6 (NZÚ pro RD), žádost o tuto podporu musí být podána nejpozději do dne, který předchází dni zákazu provozu těchto kotlů dle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů (později přijaté žádosti nemohou být kladně vyřízeny). Ve vašem případě Atmos i když neuvádíte přesný typ, patrně nebude ve 3.-5.třídě podle ČSN EN 303-5 - jedná se o 24 let starý kotel. Tedy na samé hranici životnosti kotle, pokud nebyla provedena rekonstrukce kotle, což se u nízko výkonových kotlů zpravidla neprovádí. Doporučuji ale podle technických materiálů nebo kontaktování výrobce přezkoumat, zda Vámi 24 let straý kotel je v třídě 1 až 2.

Pokud se rozhodnete o kotel na biomasu vč. akumulační nádrže nebo kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva, pak je dotace zmíněných 80.000 Kč.
Pokud se rozhodnete o komfortnější kotel, kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a celosezónním zásobníkem pelet, pak můžete dostat až 100.000 Kč.

Od 1. 9. 2024 je legislativně zakázáno provozovat kotle na pevná paliva v objektech určených k bydlení, které nesplňují minimálně 3. třídu dle normy ČSN EN 303-5. Tedy musíte podat žádost na NZÚ před tímto datumem, aby bylo kladně vyřízeno, podle současně platných podmínek.

Ohledně kontaktu na výměnu kotlů doporučuji kontaktovat stávajícího výrobce kotle ATMOS, který Vám poskytne součinnost, bude znát technické i rozměrové požadavky a navrhne Vám tedy přesněji novou, lepší náhradu. Jedině snad v případě, že Vám nabídka nebude vyhovovat si pak udělejte výběrové řízení na dodavatele takového kotle, ale musíte přesně specifikovat kromě tepelného výkonu kotle i další jeho topné vlastnosti, třídu, účinnost, příslušenství apod. Žádný výrobce sám kotle neinstaluje a doporučí Vám jím prověřenou a certifikovanou firmu, která jeho produkty umí bez problémů nahradit a instalovat.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk