Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.24 / dotaz č. 195290
Dobrý den,
vlastním RD, kde momentálně žijí moji starší rodiče. Mají starý kotel na uhlí, který od podzimu není možné provozovat. Řešíme tedy čím ho nahradit. Tepelné čerpadlo nepřipadá v úvahu ani s dotací. Uvažovali jsme o nahrazení stejným typem kotle, ale lepší emisní třídy. S instalací nového kotle je spjaté vyvložkování stávajícího komína. Říkal jsem si, že vyvložkování komína a koupě elektrokotle by finančně mohlo být zajímavější, než koupě nového kotle na tuhá paliva. Rád bych, aby rodiče do sklepa nemuseli chodit tak často přikládat, instaloval bych tedy elektrokotel a starý kotel užíval jako záložní zdroj, například když nejde proud.
Mohl bych Vás poprosit o názor, zda toto řešení má smysl?
Dům je zateplen asi 10 cm EPS (obvodové zdi), částečně podsklepen (minimální plocha), podlahy bez zateplení. Strop k půdě částečně zateplen. Dům má přibližně 120m2 užitné plochy. Nyní máme kotel o výkonu 20kW, který nám přijde předimenzovaný, dochází k přetápění.

Děkuji za odpověď,
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.
Nahradit kotel na uhlí el. přímotopem je jistě možné, má to však úskalí:

1) V domě musí být dostatečně silný jistič, pro kotel 20 kW potřebujete nejméně 3x 32A navíc ke stávajícímu jističi. Může se stát, že distributor vám odmítne zvýšení velikosti jističe.
2) Vytápění elektřinou je poměrně nákladné: cca 5 Kč/kWh (cena se liší u různých dodavatelů), ve srovnání s uhlím, kde je cena cca 2,5 Kč/kWh. Dále počítejte s tím, že platby za jistič platíte bez ohledu na spotřebu – a budete potřebovat větší jistič, viz výše.

Podrobněji si můžete náklady na energie srovnat na této kalkulačce:
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info

Zvažte tedy, zda během několika let neprotopíte více, než kolik by vás stálo tepelné čerpadlo. Pokud chcete zůstat u uhlí, nevyhnete se koupi nového kotle a vyvložkování komína. V tom případě doporučujeme kotel s automatickým přikládáním, kde postačí naplnit násypku třeba jen jednou denně. Kromě jednodušší obsluhy má tento kotel i lepší účinnost a samozřejmě nižší emise.

S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk