Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.5.24 / dotaz č. 194778
Prosím o radu :)
máme v podkroví prostor, který bychom chtěli zateplit zevnitř. Jedná se o prostor, který nejde zateplit zvenku, máme jen část, k obývání by byl jen občasně. Zjišťuji, že je v nabídce spousta typů zateplovacích desek z různých materiálů.
Nejraději bychom desky s povrchovou úpravou, aby nebyly potřeba zvlášť omítat. Aby do nich bylo možné natlouci hřebíky pro drobné obrázky. A mohly by sloužit i jako zvuková izolace.
Jaké desky by byly z těchto hledisek nejlepší?
Díky

Dobrý den,
v prvé řadě uvedu, že vnější zateplení je zejména z tepelně technického pohledu a bilance vlhkosti konstrukce vhodnější než vnitřní zateplení. Samozřejmě chápu, že ne vždy je toto řešení aplikovatelné. Řešení a nabídka tepelných izolací pro vnitřní zateplení je skutečně široká. Pokud bych to zjednodušil na Váš konkrétní případ, kdy by se jednalo o vnitřní zateplení stěn podkroví, rád byste řešil bez omítání, požadoval byste alespoň částečnou únosnost pro zavěšení obrázků apod. a chtěl byste i zlepšit akustické vlastnosti konstrukce, tak se velmi nabízí jedno řešení a to realizace sádrokartonové předstěny se zateplením minerální izolací.

Z tepelněizolačního pohledu by zde posloužila minerální izolace vložená mezi nosné prvky této předstěny. Na místo běžných pozinkovaných ocelových CW profilů typických pro sádrokartonové konstrukce doporučuji použití dřevěných sloupků díky kterým budou tepelněizolační vlastnosti konstrukce lepší. Pro lepší bilanci vlhkosti v konstrukci doporučuji užití parobrzdné folie při vnitřní straně, tedy pod desky. Folie se postará o značnou redukci vnikající vlhkosti do konstrukce a zamezí případným degradacím, jelikož u vnitřního zateplení se rosný bod v konstrukci značně posouvá k interiérové straně a může to být komplikací zejména v místě stropu u dřevěných trámových zhlaví.
Sádrokartonová konstrukce vyplněná minerální izolací výrazně omezí přenos zvuku, zatímco sádrokartonové desky odráží nadbytečný hluk, zbylou část zvuku pohlcuje jádro konstrukce z minerální izolace.
Samotné sádrokartonové desky jistě unesou drobnou zátěž v podobě obrázku, případně lze na místo sádrokartonových desek použít sádrovláknité desky, které jsou únosnější. Pokud by se jednalo o větší zátěž, tak to lze řešit s uchycení přímo do nosných sloupků skrze desky.
Samotné sádrokartonové či sádrovláknité desky se neomítají a jejich povrchová úprava se řeší tmelením a spárování.

Přeji pěkný den
Ing. Jan Kinzel
Odpovídá:  Ing. Jan Kinzel - M-EKIS 3M71 Praha, Ing. Jan Kinzel tisk